De Schijf van Vijf

Maak je eigen dagmenu met:

Neem de tijd

Heb je een dag meer tijd om in de keuken te staan? Verwen jezelf met een kop zelfgemaakte soep en smaakvolle groentesnacks.

Marokkaanse vreugde

Safia van ‘Healthy food bij Safia’ hielp ons met dit gezonde dagmenu. Geniet van de Marokkaanse smaken.

Snel met groente

Wij vinden het heerlijk om groente te nemen bij lunch én avondeten. En dat kan makkelijk en origineel.

Caribische zon

Jurino Ignacio is een ster in de Antilliaanse keuken. Het belangrijkste vindt hij de liefde die in een gerecht gaat. En dat proef je in dit dagmenu dat hij samen met ons maakte.

Turkse smaken

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Wij werkten met haar aan dit menu.

Vega variatie

Wissel je graag af tussen vega en vlees of eet je altijd vegetarisch? Met dit menu zit je goed!

Lekker Hollands

De klassieke AVG (aardappels, vlees, groente) mag natuurlijk niet ontbreken. Geniet van deze Hollandse hap.

Suri fusion

Dit menu maakten we samen met Jennifer Jessica van 'Surinaams koken met Jen'. Zij bedenkt de meest heerlijke recepten!

Vandaag geen vlees

Steeds meer mensen willen minder vlees eten. Wij laten graag zien hoe dat kan en hoe verrukkelijk dat is!

Krachtvoer

Begin de dag al goed met een stevig ontbijt. Met dit menu kun je een drukke of sportieve dag wel aan.

Zo ziet een kinderbord eruit

Kind 1-3 jaar
Afbeelding van een bord met een portie voor een 1 - 3 jarige
Kind 4-8 jaar
Afbeelding van een bord met een portie voor een 4 - 8 jarige
Volwassene
Afbeelding van een bord met een portie voor een volwassene

Hoeveel is dat nou?

De hoeveelheden gelden voor voedingsmiddelen zoals je ze eet. Alleen bij vlees en vis geldt de hoeveelheid zoals je het koopt in de winkel.

We hebben het lijstje opgesteld met maten die zo duidelijk mogelijk aansluiten bij ieders belevingswereld. Want je schept niet op met een weegschaal. En een opscheplepel is bij iedereen weer net anders. En wat is nou een ‘portie’?

Wij gaan uit van deze gemiddeldes:

Groente groenten 50 gram = 1 opscheplepel
Fruit fruit 1 portie = 100 gram
Graanproducten graanproducten 1 opscheplepel = 50 gram
Aardappelen aardappelen een middelgrote aardappel weegt gemiddeld 70 gram
Vlees, vleesvervangers, vis of eieren vis / peulvruchten / vlees 1 portie vis of vlees = 100 gram
1 portie peulvruchten = 2 – 3 opscheplepels = 135 gram


Ben je zwanger of geef je borstvoeding?
1 portie vlees = 125 gram
Noten ongezouten noten 25 gram = 1 handje
Voor kinderen is een handje: 15 gram

Kinderen van 4-8 jaar kunnen zich nog verslikken in hele noten en pinda’s. Eet rustig aan tafel en blijf er altijd bij. Ben je onzeker, geef dan notenpasta of gemalen noten.
Zuivelproducten zuivel 1 portie = een glas of schaaltje van 150 gram / ml
Kaas kaas 40 gram = beleg voor 2 boterhammen (let op: voorverpakte plakken wegen ieder zo’n 30 gram!)
Bereidingsvetten smeer- en bereidingsvetten 40 gram = voor het besmeren van 4 – 5 boterhammen plus 1 eetlepel om eten mee te bereiden

Wat betekent ‘4-5 porties’?

Soms geven we een hoeveelheid met 2 getallen. De energiebehoefte verschilt per persoon. De laagste hoeveelheid is de ondergrens en de hoogste hoeveelheid is de bovengrens. Ervaar wat voor jou het beste werkt om op gewicht te blijven. Dit is overigens anders bij de hoeveelheden bij kinderen, daar zijn de getallen gerelateerd aan leeftijden.

Als ik geen vlees eet?

Als je geen vlees eet, neem je elke week een aantal producten extra: 1 portie peulvruchten, 2 porties noten en 1 ei. Alle andere adviezen uit de Schijf van Vijf voor jou zijn hetzelfde. Lees meer over eten zonder vlees.